Barion Pixel Blog
Blog

Blog

Czikkely Panni - Afrikai misszió
2022-04-19 14:36:16

Czikkely Panni - Afrikai misszió

A Szívemben Született Afrika Egyesületről először 2020 nyarán hallottam. Könczöl Zsófi, a szervezet vezetője egy páros portrét rendelt tőlem, amin ő, párja Balázs és a nekik kedves dolgok kaptak helyet, így a logójuk is. Zsófi itt még csak röviden írt a misszióikról, de mikor átadtam a képet, még többet megtudtam róluk és a számukra oly kedves falucskáról, Manafwáról. Szenvedéllyel, csillogó szemekkel mesélt egy olyan világról, amiről nem is gondoltam, valaha én is a részese leszek.


A történet tovább folytatódott 2021 elején, mikor a 84 nap projekt kezdett körvonalazódni az egyesület életében. Ez egy menstruációs szegénységet és tabukat ledönteni hivatott projekt, a nevét pedig arról kapta, hogy az afrikai térségben átlagosan 84 napot esik ki egy évben egy nő az oktatásból/munkából a menstruációja miatt. E projekt logóját terveztem meg, illetve vittem hírét az adományozás lehetőségének, ami lehetővé tette, hogy tisztasági csomagokat kaphassanak a manafwai fiatal lányok és nők. Ekkoriban fogadtam örökbe jelképesen az 5 éves Phionah-t, aki különösen hátrányos körülmények között él és ugyancsak széleskörűen népszerűsítettem ezt a lehetőséget. Közben Zsófival barátok lettünk, és nyáron egy közös kávézás alkalmával feltette a kérdést: vele tartanék-e a következő misszióra?



A válaszom nyilvánvalóan egy hatalmas igen volt, mégha tudtam is, hogy nem ilyen egyszerű ez, nem a szomszéd kerületbe kell csak átruccannom. Rengeteg tervezés, előkészület és lélekjelenlét vezetett odáig, hogy már az odatartó repülőn üljek Zsófi mellett.
Célom sok volt: a nemrég felépült iskolát gyermekbaráttá, színessé tenni, olyanná, ahová szívesen és büszkén járnak be a kicsik tanulni. Illetve a művészeteken keresztül jókedvet varázsolni, gyógyítani. Így jött az az ötlet is a kint készült, majd adománnyá váló kézműves termékek mintájára, hogy vászontáskákat fessünk, növénynyomatozzunk - ezáltal is támogatva őket. Ezúton is köszönjük nektek azt a rengeteg vászontáska felajánlást, ami nem csak hatalmas örömöt, de hatalmas pénzbeli segítséget is hozott nekik!
Egy másik nagyobb projektem volt, hogy a varrni tudó nőket új termékek készítésére tanítottam. A Cakkompakkom (László Dorinával közös kézműves márkánk) kenyereszsákjainak, újraszalvétáinak és tornazsákjainak titkát mutattam meg nekik, így elkészítették a helyi, csodamintás anyagokból ezeket a szintén adományért megvásárolható használati tárgyakat.
Újdonság volt még, hogy a Szívemben Született Afrika missziói közül most először készült vlog, amely a YouTube-on és a szervezet Facebook oldalán is visszanézhető. A vágást László Dorina készítette itthon. Nagy kihívás volt a videók eljuttatása olyan messziről, nincs minden második banánfa alatt wifi :) de ezt is megoldottuk!

A kintlétem nagyon intenzív és feledhetetlen volt. Nagyon rég (vagy tán sosem) éltem meg ilyen magasságokat és mélységeket ennyire rövid időn belül. Nyilván nehéz elvonatkoztatni egy mélyszegény területen a körülményektől, de mikor a gyermekek hálás, boldog arcát látod, az mindent elfeledtet. Nem tapasztaltam elégedetlenséget, irigységet, panaszkodást, minden apróságnak örülni tudtak és testvérként kezelnek mindenkit - így minket is. 

Leírhatatlan érzés volt viszontlátni Phionah-t, megismerni sok-sok kedves embert, először beleszippantani az afrikai levegőbe, megkóstolni a helyi ízeket, felvenni az életritmusukat, becsülni azt, amink itthon van és csodálni azt, ami nekik van. 

Amit mindenképp szeretnék magammal vinni a megéltekből, az az események teljes megélése, átélése és a hála, amivel minden felé feltétel nélkül fordulnak. 

Szívemhez nőtt mind Uganda, mind a helyiek és maga a szervezet élete. Transzparensek, elérhetőek, tele vannak szeretettel és tettvággyal.

Korábban Zsófi fotóit felhasználva grafikával kiegészített printeket készítettem, amelynek megvásárlásával a szervezetet lehet támogatni. Rengeteg fotót készítettem, tervben volt a sorozat folytatása, de sajnos még mindig nem sikerült teljesen lezárnom magamban ezt az utat. Egy kis részem, úgy érzem, még mindig ott van, ezért muszáj lesz visszamennem majd :) Tervben van sok közös program és workshop a szervezettel, kövessétek a Szívemben Született Afrikát, hogy le ne maradjatok!